fbpx

Фондация БЪЛГАРИН стартира образователна поредица с безплатни уроци по народни танци.

Екипа на Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

През месец Март 2020 г. Фондация БЪЛГАРИН стартира излъчването на образователна видео поредица “Уроци по народни танци” съвместно с Клуб за народни танци БЪЛГАРИН. 

Първоначално идеята на уроците е да се покажат само няколко по-известни български хора,  но след консултации между екипа е взето решение да се започне от самото начало с най-лесните и познати хора, докато се стигне и до по-сложни, предназначени за най-добрите играчи. Идеята за създаването на поредицата от дълго време циркулира в съвместни разговори между ръководството на Фондация БЪЛГАРИН , но след въвеждането на извънредно положение настъпи и времето за действия.

След като хората няма да могат да танцуват народни танци в залите, екипът ни предприема мерки да не се спира образователният характер на работата ни и да продължим да даваме възможност на хората да изучават танцовото изкуство на българите, пък дори и по време на световна пандемия.

Първият урок, който представяме в поредицата е най-популярното българско хоро – Право хоро.

Всяка седмица ще се опитваме да представяме по едно хоро и ще го публикуваме във Фейсбук страницата и Ютуб канала на БЪЛГАРИН. Уроците ще бъдат провеждани от  хореографите на Клуб за народни танци БЪЛГАРИН с главен хореограф д-р Ивайло Иванов.  По време на обсъжданията за снимките се ражда идеята, уроците да бъдат с музика на живо за да е по автентично усещането и така се полага началото на Оркестър БЪЛГАРИН

Вторият урок, който направихме е Право Северняшко хоро или така нареченото Дунавско хоро.

Решихме да преведем на английски със субтитри цялата поредица и да направим нещо полезно, както за танцуващите в нашите зали за народни танци, така и за българите в чужбина. Изказваме благодарност към участващите в създаването на тази образователна поредица: танцьори, музиканти, оператори, монтажисти и на всички, които ни подкрепят. 

Предоставяме видео уроците и народната музика към тях за свободно, безплатно ползване от всички, които се интересуват от културното богатство на България. Надяваме се да бъдат полезни на образователни институции, училища, читалища, както и на българите в чужбина.

Гледайте всички епизоди в YouTube канала на БЪЛГАРИН