fbpx

Фондация БЪЛГАРИН и НИК заедно в подкрепа на калоферския гайдарски състав

През изминалата година, ръководството на Фондация БЪЛГАРИН си постави за цел да инициира кампания в подкрепа на гайдарския състав при НЧ “Христо Ботев” гр. Калофер. Кмета на гр. Калофер г-н Румен Стоянов  сподели пред екипа ни, че има нужда от закупуването на ризи за гайдарите. Талантливите музиканти са сред най-атрактивните и активни гайдарски състави в България. Освен начело на прочутото “Мъжко хоро”, което ежегодно се играе в ледените води на р. Тунджа на Йордановден, калоферските гайдари могат да бъдат видяни из цялата страна. Ще ги видите на площада в Перник на Сурва, на 3 -ти Март на Шипка, както и на най-големите фолклорни събития в България да популяризират джура гайдата и да работят активно за съхраняване на родния фолклор и традиции.

Начело на най-мъжкото хоро на България. Река Тунджа, Йордановден 2016г.

В края на отминалата 2018 г. Фондация БЪЛГАРИН съвместно с НИК подпомогнаха талантливите музиканти от гайдарския състав при народно читалище “Христо Ботев” гр. Калофер. Благодарение на дарената сума от 2 000 лв, талантливите гайдари  се сдобиха с така необходимите за тях ризи. При първата благотворителна изложба,”НосиЯ до сърцето “ те декларираха своята отдаденост към нашата кауза, като станаха част от тържественото откриване на родолюбивата инициатива, провело се в Националния Етнографски музей гр. София.

Откриване на „НосиЯ до сърцето“. Национален етнографски музей

Фондация БЪЛГАРИН продължава своята активна работа в подкрепа на талантливи деца изучаващи български фолклор. През 2019 г. продължаваме да насочваме усилията си към деца с изявени дарби и училища с разширено изучаване на български фолклор, а следващите учебни заведения, които ще бъдат подкрепени с дарения на носии и фолклорни инструменти са:

  • СУ “Никола Маринов “ гр. Търговище
  • СУ “Елин Пелин “ гр. Варна
  • СУХНИ “Константин Преславски “ гр. Варна
  • СУ “Професор Никола Маринов” гр. Пловдив
  • НУФИ “Филип Кутев” гр. Котел
  • НУФИ “Широка Лъка”

Екипа на Фондация БЪЛГАРИН при връчването на чек за дарение на кмета на гр. Калофер г-н Румен Стоянов

Ръководството на Фондация БЪЛГАРИН  изразява своите най-сърдечни благодарност към целия екип на НИК, който се включи активно в кампанията в подкрепа на калоферските гайдари. НИК е водеща компания, внедряваща технологии за прецизно земеделие в българските стопанства от 2002 г.  Агро иноватори, приели предизвикателството да популяризират нови за България технологии и продукти. Съвременни предприемачи, които не забравят корените си! Приветстваме ги в семейството на Фондация БЪЛГАРИН, като наши партньори в подкрепа на българското.