fbpx

Документална поредица изчезващите занаяти

Документална поредица изчезващите занаяти

В първата част на поредицата ще ви запознаем с прочути майстори лютиери на фолклорни инструменти, които продължават да изработват по традиционните методи фолклорни инструменти с помощта на модерните технологии. Целта на поредицата е да популяризира традиционните български занаяти и да достигне до младите хора, чрез силата на дигиталните канали и социални мрежи.

Историята на Бай Димитър, прочут майстор на джура гайда от с. Терзийско, област Карнобат. Соченият от музикантската гилдия за един от най-добрите майстори на гайда в България ни разказва за майсторлъка при изработването на този тъй важен за нас българите инструмент и ни издаде няколко тайни свързани с правенето на гайда.

Носителят на наградата за най-звучна и удобна за свирене гайда за 2017 г. не е музикант, както повечето майстори на фолклорни инструменти, но въпреки това има изключителен слух и самороден талант за изработка на гайди. Майстор, който слуша звука на гайдата със сърцето си!

Благодарности за страхотното изпълнение на Д. Колев, виртуозният гайдар на оркестър Елхово – един от многото доволни клиенти на Бай Димитър.

Пилотен епизод – Джура гайда

Бай Димитър
с. Терзийско

Предстои реализацията на:

  • Втори епизод – Гъдулка
  • Трети епизод – Кавал
  • Четвърти епизод – Тамбура
  • Пети епизод – Тъпан
  • Шести епизод – Каба гайда

Събрани средства до момента

50% от 10 000лв.