fbpx

Какво свърши Фондация БЪЛГАРИН през първата година от основаването си?

Фондация БЪЛГАРИН извървя пътя на своята първа година. В началото на 2019 г. бихме искали да споделим с вас, какво успяхме да постигнем през тези първи 12 месеца благодарение на постоянството на нашият екип, на безрезервните усилия на всички всеотдайни доброволци и подкрепата на дарителите, които ни помагат в дейността ни за съхраняване на културно-историческото наследство на България.

История

БЪЛГАРИН се ражда като проект през 2015 година на поляните на Роженския събор. Потопен в магията на българския фолклор, в песните и танците на Жеравна и Гела, през 2017 г. БЪЛГАРИН пораства във фондация. Днес БЪЛГАРИН е кауза за съхраняване на най-голямото ни наследство, което прави богат всеки от нас. Наследството на дедите ни.

Успешно приключили кампании и проекти

На 22 ноември 2017 г., Фондация БЪЛГАРИН направи своето първо родолюбиво дело, като  дари на СУ „Климент Охридски“, гр. Добрич фолклорни инструменти – тамбура и гайда, с което постави началото на благотворителна инициатива за подпомагане на талантливи деца от фолклорните училища в България.

Дарение за СУ "Св. Климент Охридски" гр. Добрич

Деветокласниците Христо и Симона с новите инструменти дарение от Фондация БЪЛГАРИН

Късометражни филми:

“НосиЯ до сърцето” / 1-во издание

В края на 2017 г. Фондация БЪЛГАРИН откри първото издание на благотворителната изложба “НосиЯ до сърцето”. Pодолюбивата инициатива се организира в подкрепа на талантливи деца изучаващи български фолклор и се осъществи съвместно с талантливата художничката Юлия Бузилова, която представи 11 нейни творби с фолклорни мотиви. Кампанията събра 6850 лв., с които бяха подкрепени с народни носии и средства:

 

 • НФУ Широка лъка – 10 бр. носии
 • НУФИ Филип Кутев гр. Котел – 10 бр. носии
 • СУ „Свети свети Кирил и Методий“ гр. Пловдив – 10 бр. носии
 • Народно читалище “Христо Ботев” гр.Калофер – 30 бр. ризи с бродерия
 • Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН в подкрепа на дарителската кампания за образователен център в Национален етнографски музей.

Детски фолклорни конкурси

На 24-25 март в сърцето на България се проведоха два от най-големите и очаквани детски фолклорни конкурси в страната: ХVIII издание на “Орфеево изворче”  гр. Стара Загора  IV издание на “Орфееви таланти”  гр. Пловдив. Фондация БЪЛГАРИН продължава своята активна работа в подкрепа на талантливи деца изучаващи български фолклор, като дари средства за подпомагане на наградния фонд и на двата конкурса, които бяха използвани за награди, грамоти и статуетки за най-талантливите деца.

Председателя на УС на Фондация БЪЛГАРИН г-н Ивайло Николов връчва специалната награда на "Орфеево изворче" 2018 г.

Председателя на УС на Фондация БЪЛГАРИН г-н Ивайло Николов връчва специалната награда на „Орфеево изворче“ 2018 г.

“НосиЯ до сърцето” / 2-ро издание

През месец Август 2018 г. Фондация БЪЛГАРИН стартира второто издание на благотворителната изложба “НосиЯ до сърцето”. На благотворителната кауза откликнаха художниците Яна Любенова, Ирина Цветкова, Георги Петков, Радосвета Желязкова, Юлия Бузилова и Миряна Койнова. Те представят  двадесет и пет творби с етнографска тематика и фолклорни мотиви. С реализираните приходи ще бъдат закупени народни носии за талантливите деца от:

 

 

 • СУ „Професор Никола Маринов“/ Т-ще
 • НГХНИ “Константин Преславски” – гр.Варна
 • СУ „Елин Пелин“ гр. Варна
 • НУМТИ „Добрин Петков“ гр. Пловдив

Безплатен урок по народни танци

Благотворителен открит урок по народни танци на „Моряците“ от гр. Варна събра 388 лв. за благотворителната кампания  на Фондация БЪЛГАРИН “НосиЯ до сърцето” в подкрепа на училища с разширено изучаване на български фолклор. Инициативата беше посрещната с истински ентусиазъм от създателката на Клуб за народни танци „Моряците“ – Силвия Матева, която проведе откритият урок съвместно с младият и перспективен хореограф Преслава Димитрова. Преслава води новите групи за начинаещи в голямото семейство на Моряците.

Хореограф Преслава Димитрова демонстрира движенията на начинаещите "Моряци"

Преслава Димитрова – Хореограф към „Моряците“ демонстрира движенията на начинаещите

Открит урок по народни танци с "Моряците" гр. Варна

Открит урок по народни танци с „Моряците“ гр. Варна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Детски градини

В края на месец декември, в навечерието на светлите коледни празници, подпомогнахме с 40 басов акордеон  нуждите на детска градина “Здравец“ с. Венелин, община Долни Чифлик като част от кампанията “НосиЯ до сърцето “. По инициатива на Ангелина Янчева учител в детската градина завършила народна музика в НУФИ Филип Кутев гр. Котел.

Дарение за детска градина "Здравец" с. Венелин

Дарение за детска градина „Здравец“ с. Венелин

Празничен обяд “За хора  в нужда”

Фондация БЪЛГАРИН организира празничен, новогодишен обяд “За хора в нужда” за близо 1000 социално слаби лица, многодетни семейства, възрастни хора с увреждания и други рискови групи на територията на гр. Варна. Само за два дни беше осъществена координацията с община Варна и Българската Агенция за Безопасност на Храните / БАБХ. Тази кампания доказва за пореден път, че когато има желание може да се намери начин да се ощастливят най-нуждаещите се в нашето общество, пък било то и само за един ден. Раздаването на празничният обяд “За хора в нужда” се проведе съвместно с екипа на СНЦ “Здраве Култура Самочувствие” в обществената трапезария към дирекция “Социални дейности” на община Варна.

Настоящи проекти:

 1. Кампания за набиране на средства в подкрепа на даровити деца изучаващи фолклор. Към момента имаме събрани средства за Йордан Станчев на 9 г. от гр. Варна с инструмент Акордеон за участие в 3 национални конкурса. През 2019 г. предстои да бъдат подпомогнати и други даровити деца.
 2. Изгорялото читалище в с. Гложене – Кампания за набиране на средства за изгорялото до основи 120 годишно читалище „Яким Деспотов“ на козлодуйското село Гложене за закупуване на носии и фолклорни инструменти.
 3.  Документална поредица “Изчезващите занаяти”.

Пилотен епизод – Джура гайда  | Бай Димитър с. Терзийско

Предстои реализацията:

 • Втори епизод – Гъдулка
 • Трети епизод – Кавал
 • Четвърти епизод – Тамбура
 • Пети епизод – Тъпан
 • Шести епизод – Каба гайда

4. Документална поредица “Български традиции”.

Предстои реализацията: Трети епизод “СУРВА”

Предстоящи проекти:

 • Безплатни уроци по народни танци за социално слаби и хора в неравностойно положение
 • Документална поредица за културните паметници на Юнеско в България

– Боянска църква

– Ивановски скални църкви

– Казанлъшката гробница

– Мадарски конник

– Несебър

– Рилски манастир

– Свещарска гробница

 • Документална поредица за кулинарните традиции в България
 • 360 Интерактивна виртуална разходка на Национален етнографски музей
 • “За хора в нужда” – продължение на новогодишната кампания на Фондация БЪЛГАРИН в подкрепа навъзрастни хора, социално слаби лица,  хора с увреждания и други рискови групи.

Изказваме благодарност на всички, които подкрепят дейността ни и застават заедно с нас в каузата ни по съхраняване и популяризиране на българското културно-историческо наследство. Специални благодарности към вериги заведения за хранене „Гюрлата“, „НИК“, „Транс еднд Трейд“ ЕООД, „InsideView.bg“, както и всички частни дарители, които направиха дейността ни възможна. Ако желаете да ни подкрепите можете да го направите по два начина:

 • дарителската сметка на Фондация БЪЛГАРИН в пощенска банка: BG44BPBI 79451070091701 / BIC BPBIBGSF
 • станете един от нас и се включете в екипа от доброволци, като ни пишете на bulgarianfoundation@gmail.com или  във Facebook: https://www.facebook.com/BulgarianFoundation/